750₺ ve üzeri siparişlerde Ücretsiz Kargo
750₺ ve üzeri siparişlerde Ücretsiz Kargo
750₺ ve üzeri siparişlerde Ücretsiz Kargo
ÇİKOLATA TARİHİ

ÇİKOLATA TARİHİ

Her ne kadar çocuklarla özdeşleşmiş olsa da, aslında çikolata her yaş grubundan insana hitap eden, bugüne kadar hakkında çok şey anlatılmış, çeşitli şehir efsanelerine konu olmuş bambaşka bir tatlı. Peki hayatımızın her anında karşımıza çıkan ve tüketmekten kendimizi alamadığımız çikolatanın tarihi ne kadar eskilere dayanıyor ve yıllar içindeki gelişimi nasıl oldu? Şimdi bu sorulara bir açıklık getirmeye çalışalım…

Çikolata Nasıl Keşfedildi?

Çikolatanın ilk keşfedildiği yıllara ulaşmak için geriye dönük olarak yaptığımız yolculuk 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Bu tarihte Avrupa’da keşfedilmiş olan çikolata, ticari faaliyetlere büyük bir değer kattı. Aslında çikolata ilk olarak Meksika’da ortaya çıksa da, aslında Meksika’da tüketilen versiyonuna tam olarak çikolata demek mümkün değil. Çünkü Meksika’da kakao çekirdekleri öğütülüyor ve fermantasyon işlemi sonucunda macun kıvamına getirilir. Bu şekilde içecek haline getirilen madde, aslında çikolatanın atası diyebileceğiniz acı bir içecek. Fakat daha sonra Hernan Cortes adlı İspanyol bir kaşifin bu ürünü Avrupa’ya getirmesiyle birlikte, çikolatanın gerçek yolculuğu başlıyor.

Olmeklerde, Azteklerde ve Mayalarda tüketilen bu içeceğe pek çok mistik anlamlar yüklenmiş. Bu anlamlardan biri de insana enerji ve mutluluk verdiği. Aslında bakılırsa bu inanışlar bugün hala devam ediyor. Tabii bu durumların artık bilimsel açıklamaları da yapılmış durumda. Tüm bunlar bir yana, çikolatanın gerçek formülüne ulaşması 1828 yılını buluyor. Bu tarihte icad edilen bir makine, kakao yağını kakao tohumlarından ayırıyor ve ortada adına bugün çikolata tozu dediğimiz kuru bir toz kalıyor. Bu toz süt ve başka sıvılarla karıştırılarak çikolata haline geliyor.

Osmanlı’da Çikolata

Osmanlı’nın çikolata ürününü benimseyişi, aslında sütlü İsviçre çikolatalarının İstanbul’a gelişiyle birlikte olmuştu. Yapılan araştırmalara göre Osmanlı’da çikolata tüketimi 1800’lü yılların başına kadar dayanıyor. Hatta öyle ki Osmanlı’da çikolata fiyatlarının gravyer peynirinden iki daha fazla ve tavuk fiyatlarından da 6 kat daha fazla olduğuna dair bilgiler bulunuyor. Elbette Osmanlı çikolatayı her zaman yurt dışından almadı ve 1800’lü yılların sonlarına doğru Osmanlı’da da çikolata üretilmeye başlandı. Bugün Osmanlı’dan kalma bir gelenek olarak çikolata üretimini Kahramanmaraş’ta Saraymar Şekerleme sürdürüyor.

Türkiye’de Çikolata Üretiliyor mu?

Bugün Türkiye’nin pek çok bölgesinde yerli olarak çikolata üretiliyor. Üretim gerçekleştiren fabrikalardan bazıları çok yeniyken, bazıları ise oldukça eskiye dayanıyor. İşte bu markalardan biri de Saraymar Şekerleme. Saraymar Şekerleme uzun yıllardır gerçekleştirdiği çikolata üretimini bugün Türkiye’nin her yerine ulaştırabiliyor. Yani internet üzerinden sipariş vererek Saraymar Şekerleme’nin ürettiği çikolatalara ulaşmanız mümkün. Saraymar üzerinden hem dökme ve dekorlu çikolata çeşitlerine, hem kurumsal ve taraftar çikolata çeşitlerine, hem de tüm bunların dışında çok sayıda çikolata çeşidine ulaşabilirsiniz. Saraymar Şekerleme şu an Türkiye’nin çikolata üretiminde önemli bir noktada bulunuyor.