Ülkemizde en sevilen kuruyemişlerin arasında yerini koruyan Antep fıstığı, tarihi boyunca hem baklava ve benzeri pek çok tatlıda, hem de öksürük şurubu gibi medikal amaçlar ile kullanılmıştır. Lezzetinin yanı sıra faydalarından dolayı da tercih edilen Antep fıstığı sindirim sisteminden kalp ve damara kadar birçok alanda takviye edici ve koruyucu bir besin olarak değerlendiriliyor.
Kısaca ifade etmek gerekir ise Antep fıstığı, anacardiaceae denilen sakız ağacıgiller familyasına mensuptur. Kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacıdır. Bazı bölgelerde adı Şam fıstığı olarak biliniyor olsa da Antep fıstığı ismi daha yaygın olarak kullanılıyor. Bunun nedeni ise ilk fıstık işletmelerinin Gaziantep’te kurulması ve Türkiye’ye dağıtımının buradan yapılıyor olmasıdır. Fıstıklarını sonbaharda veriyor olana Antep fıstığı, ince kabukları açıldıktan sonra yenen bir meyvedir.
Ülkemizde yüzde 40’ Şanlıurfa, 33’ü Gaziantep, geri kalan kısmı da çevre illerde yetişiyor. Anavatanı olarak yakın Doğu ve Orta Asya olarak biliniyor. Besin bileşenleri olarak incelendiği zaman Antep fıstığı fındık ve badem gibi kuruyemişlere oranla daha yağlıdır. Özellikle de tatlılara katmış olduğu lezzetten dolayı ilgi ve talep çok yüksek düzeydedir.
Antep fıstığı hakkında paylaştığımız bilgilerin ardından faydaları hakkında da bazı noktalara kısaca temas edelim.
Listenin ilk sırasında kolesterolü düşürme etkisi yer alıyor. Kolesterol olmadığı gibi bileşiminde yer alan faydalı yağlar kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Düzenli bir şekilde Antep fıstığı tüketerek vücudunuzda kan akışının düzene girmesini sağlayabilirsiniz. Kalp damar hastalıklarına, ritim bozukluklarına karşı koruma sağlayabilirsiniz. Antep fıstığı ile yapılan bir bilimsel araştırmaya göre damar tıkanıklığı önleyici etkisi bakımından zengin bir kuruyemiştir. İyi huylu kolesterolü yükseltir ve birçok hormonun etkinliğini arttırmasına da yardımcı olmaktadır.
Antep fıstığı kan şekerini dengeler. Bileşimindeki yağ asitleri monoenoik yağ asitleri oluşturuyor. Bu asitler sayesinde de ince bağırsakta glikoz emilimi azalıyor. Kan şekerini dengeliyor ve yükselmesini de önlüyor. Glisemik indeks bakımından buğdaydan daha düşük bir değere sahiptir. İnsülin direnci, diyabet ve şeker gibi metabolizma ile ilgili pek çok hastalıkta tedavi sürecine destek olmaktadır. Kan şekerini dengelerken açlık hissi yaratmamaktadır. Yağların yakılmasına da büyük yardımcı oluyor.
Cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlayan Antep fıstığı, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Cilt hücrelerinin metabolik faaliyetlerine destek oluyor ve cilde daha canlı, daha parlak bir görüntü kazandırıyor. Antep fıstığı içerdiği E vitamini sayesinde serbest radikalleri ciltten uzaklaştırıyor. Bunun sayesinde yaşlanmayı da geciktirmiş oluyor. Antep fıstığı ayrıca, cildinizin nem dengesini sağlamanıza yardımcı olmaktadır. Cildinizi besler ve ölü hücrelerinizin temizlenmesine büyük katkılar sağlar.
Son olarak antep fıstığı, bağırsak tembelliğini önleme konusunda da oldukça etkindir.